Nasıl Kilo Alınır?

Nasıl Kilo Alınır?

Blog Image
  • Simge Topcu
  • 05.01.2023

Pek çok kişi fazla kilolarından şikâyet ederken bazı kişiler de kilo alamamaktan yakınır.  Çoğunluk için kilo almak çok daha kolay olsa da iştahsız ve zayıf bireyler için yemek yemeye çalışmak çok da kolay olmayabilir. Sağlıklı şekilde alınmayan kilolara bağlı olarak aşırı yağlanma, çatlak oluşumu, bölgesel yağlanma, vücutta sarkmalar ve hoş olmayan bir vücut kompozisyonunun oluşması gibi birçok sorun gelişebilir.

Bazı durumlarda zayıflık veya kilo alamama sorununun altında yatan bir sağlık problemi olabilir. Öncelikle mutlaka bir iç hastalıkları ya da endokrinoloji uzmanı ile görüşülmelidir. Doktor tıbbi muayeneyi gerçekleştirdikten sonra, kilo almaya engel olan fizyolojik bir durum olup olmadığı belirlenir. Temel neden genetik olabilmekle birlikte, bağırsak sistemindeki bozukluklar, tiroit bezlerinin fazla çalışıyor olması, stres, yeme bozukluğu problemleri, aşırı fiziksel aktivite gibi durumlar da zayıflığa neden olabilmektedir.

Kilo alma diyetleri; zayıflık dereceleri ve varsa yan sağlık problemleri göz önünde bulundurularak kişiye özel planlanmaktadır. Sadece fazla yemek, aşırı kalori ve karbonhidrat almak, fazla yağlı beslenmek, yatmadan önce yemek yemek kilo alma konusunda işe yaramayabilir. Kilo almaya çalışırken tıpkı kilo verme diyetlerinde olduğu gibi temel prensip “sağlıklı” kilo almaktır.

Peki sağlıklı kilo alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

1-Sık sık ve düzenli beslenmek.

Tüm diyetlerde olduğu gibi spor yaparak kilo almaya yönelik programlarda da yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktördür. Sağlıklı bir şekilde kilo almak ve alınan kilonun vücuda doğru bir şekilde dağılımını sağlamak için tüm besin ögelerinden yeterli miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.

2-Düzenli egzersiz yapmak 

Bu sayede alınan kiloların çoğunluğu kas kütlesinden olacağı için vücutta göbek, basen, kalça gibi bölümlerde istenmeyen bölgesel yağlanmalar önlenebilir. Ayrıca sporun eşlik ettiği kilo alma diyetlerinde iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünün kandaki düzeyi yükseltileceğinden kan lipidlerinin dengesi de daha iyi bir şekilde sağlanacak ve sağlıklı bir kilo alma süreci gerçekleşecektir.

Kilo almak için harekete geçildiğinde mutlaka bir egzersiz planı yapılmalı ve bu program spor eğitmeni tarafından gerekli görüldüğünde modifiye edilerek hedeflenen kiloya ulaşılıncaya dek sürekli olarak uygulanmalıdır.

2-Kahvaltı öğününü atlamamak

3-Sağlıklı yağ ve karbonhidrat alımı 

Karbonhidrat tüketirken rafine olanları değil kompleks olanları seçin. Yani şeker ve şeker içeren gıdalar, beyaz un ve ürünleri, mısır (glikoz) şurubu içeren besinlerden uzak durun. Tam tahıllı un ve ürünlerini, kuru baklagilleri tercih edin. Fıstık ezmesi sağlıklı, yüksek enerji ve protein içeren bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Salatalarınızı zeytinyağı, zeytin, avokado, badem, ceviz gibi sağlıklı yağ kaynaklarıyla zenginleştirin.

4-Günlük makro protein tüketimi 

Günlük protein miktarınızı tamamlamaya özen gösterin. Örneğin 45 kg iseniz günde 60 gr kadar protein almalısınız. Hayvansal gıdalar protein açısından zengin olan gıdalardır.

5-Hacmi küçük kalorisi yüksek besinler tercih edin.

Katı besinleri tüketmekte ve günlük kalori hedefinizi yakalamakta zorlanıyorsanız shake veya smoothie tüketmeyi deneyebilirsiniz. 

Süt, muz, yulaf, chia tohumu, fıstık ezmesi, badem ve protein tozu gibi besinler ile shake yaparak öğün tüketimini kolaylaştırabilir ve kalori alımınızı artırabilirsiniz.

 

 Kilo alımı için supplementler

1-Mass Gainer

Mass Gainer yüksek kalorili ve proteinli beslenmeyi kolay hale getirir. Vücudunuza enerji verirken iştahınızı açar ve düzenli beslenmenizi sağlar.

Bu ürüne linkten ‘Simge10’ kodu ile indirimli sahip olabiliriniz. https://www.aloprotein.com/nutripure-mass-gainer-700-g 

Ürünü ‘Simge10’ indirim kodu ile avantajlı şekilde temin edebilirsiniz. Bu ürün diğer markalara kıyas ile çok daha temiz ve iyi bir içeriğe sahiptir. Dekstroz, aspartam, sofra şekeri içermez. Temiz ve yağsız hacim kazanmak isteyen sporcular için özel olarak formüle edilmiştir. İlave aminoasit içermektedir. Kompleks karbonhidrat içeriği ile daha uzun süre enerji sağlar. 

2-Creatin 

Kreatin’ in sayısız faydaları bulunmaktadır. Kreatin kullanan sporcular hedefledikleri enerji depolarını doldurarak kasa kütlelerinde artış sağlamaktadır. Kreatin’nin proteini sentezleme görevi yanında kilo alımına sebep olduğu da gözlemlenmektedir.

Bu ürüne linkten ‘Simge10’ kodu ile indirimli sahip olabiliriniz. https://www.aloprotein.com/nutripure-doypack-pure-creatine-monohydrate-150-gr?search=creatine 

Ürünü ‘Simge10’ indirim kodu ile avantajlı şekilde temin edebilirsiniz. Aromasız olan bu ürünü antrenman sonrası BCAA ile karıştırarak tüketmenizi tavsiye ederiz. Saf ve mikronize yapısı ile kaliteli kreatin içermektedir. Ambalajı doğa dostudur ve vitamin desteği ile zenginleştirilmiş içeriğe sahiptir. 

      3-Whey protein

Almanız gereken protein değerini alamadığınız öğünlerde veya ara öğünlerde, antrenman sonrasında tüketebilirsiniz.

Bu ürüne linkten ‘Simge10’ kodu ile indirimli sahip olabiliriniz. https://www.aloprotein.com/nutripure-your-whey-protein-250-g 

Ürünü ‘Simge10’ indirim kodu ile avantajlı şekilde temin edebilirsiniz. Her serviste 20.2 gram protein içeren Nutripure markasının gıda takviyesi ürünüdür. İçeriğinde ilave olarak BCAA, Glutamin ve B6 vitamini içermektedir. Lezzetli bisküvi aroması ile içimi kolaydır. 

     4-Omega3 

 Omega 3, bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından da birçok fayda sağladığını söylemek mümkündür. Omega 3 tüketiminin tek başına kilo aldırmak ve kilo verdirmek gibi bir etkiye sahip olmadığını söylemek mümkündür. Fakat kullanımı beslenme rutini ile çok daha efektif bir hale gelecektir.  Bu nedenle amacınız hacim ve kilo artışı ile Omega 3’ü takviye olarak tercih etmeniz mantıklı olacaktır. 

Bu ürüne linkten ‘Simge10’ kodu ile indirimli sahip olabiliriniz. https://www.aloprotein.com/biowell-luazu-omega-3-vitamin-d3-60-kapsul?search=omega%203 

D3 vitamin takviyesi ile zenginleştirilmiş içeriğe sahiptir. Kaliteli hammadde kullanılmış olan bu ürünün yumuşak kapsül formu ile kullanımı kolaydır.