Korse ve Kemer Kullanımı

Korse ve Kemer Kullanımı

Blog Image
  • Simge Topcu
  • 28.02.2023

Korse denilince aklımıza ilk olarak zayıf görünmek için kullanılan çeşidi gelse de hem medikal hem de estetik alanında kullanılan bir ekipmandır. Zayıf görünmek yani estetik amaçlı korselerin yanı sıra sağlık alanında da kullanılan korselerin pek çok çeşidi bulunur.
 

Korse Ne İşe Yarar? 
 

Genel olarak korsenin işlevine baktığımızda özellikle bel bölgesini sıkı bir şekilde sarmak, beli ince göstermek, bel fıtığı gibi ciddi boyutlu cerrahi operasyonlar sonrasında beli desteklemek ve iyileşme sürecine destek olma gibi pek çok işlevi bulunur.

Korse Kullanımın Faydaları Nelerdir?

  • Korse, belin daha ince görünmesini sağlar. 
  • Vücutta oluşmuş olan gevşeklik ve sarkmaları gizler. 
  • Zayıflamaya dolaylı yoldan destek olur. Direkt olarak zayıflatıcı etkisi olmayan korseler, mideye baskı yaptığı için tokluk hissi yaratır.
  •  Vücudun daha dik durmasını ve daha düzgün bir postüre sahip olmayı sağlayan korseler, doktor tavsiyesine uygun şekilde kullanıldığında kamburluğu da engelleyebilir. 
  • Vücuda etkileyici ve estetik bir görünüm kazandırır.
  •  Sırt desteği ve postürü geliştirmeye yardımcı olur. 
  •  Düzenli olarak korse kullanımı, bel ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
     

Doktor kontrolünde korse takmak bazı sağlık sorunlarına fayda sağlayabilir. Ancak korse kullanmadan önce kullanma amacınızı iyi belirlemeniz gerekir. Gereksiz korse kullanmak yarardan çok zarar verir. Ayrıca korse takmak bizi zayıflatmaz. Zayıflamak için sağlıklı beslenmeli, diyet planına sadık kalmalı ve düzenli spor yapmalıyız. Sporda korse kullanımı ister istemez hareketinizi kısıtlar. Bu sebeple spor yaparken korse takmayı önermiyoruz. Ancak bazı terletici özelliklere sahip termal korselerin kullanımı özellikle kardiyo yaparken daha fazla efor sarf etmenizi sağlar. Termal korseleri daha hızlı kilo vermek için kardiyo hareketlerinde kullanabilirsiniz. Sporcuların en sık kullandığı iki modeli vardır. Biri kancalı diğeri ise cırt cırtlı modeldir. Bunları cardio yaparken ya da gün içinde herhangi bir zaman diliminde 3-4 saat kullanabilirsiniz. Günlük olarak 3-4 saatten fazla takılmasını önermiyoruz.
 

Ağırlık Kemeri Nedir?


Genellikle ağır antrenmanlar yapan vücut geliştirmeciler ve halter müsabakalarında kullanılan bir vücut geliştirme ekipmanıdır. Bununla birlikte asıl amacı olan bel sağlığını korumak olan ağırlık kemeri, squat ve deadlift gibi egzersizlerde hareket formunu korumayı da sağlamaktadır. Orta ve ileri seviyedeki sporcular için uygun olan, nefes kontrolünü sağlama amacıyla da kullanılan ve sırt ve bel sıkılığını kontrol altında tutmaya yarayan ekipmanlar arasında yer almaktadır. Omurganın aktif olduğu belli hareketlerde sakatlanmanın önüne geçmeye yarayan ve doğru kullanımla faydalı olan bir spor ekipmanıdır.

Kemer kullanımı iki farklı yöntemde uygulanabilir, bunlar;

  • Ağırlığın sırtınız tarafından desteklenerek kaldırıldığı hareketler (squat, deadlift gibi)
  • Vücudun hareket formunun dışına çıkan hareketler (military press gibi)
     

Bu hareketlerde ağırlık kemerini kullanmak, hareketi uygulamanızı kolaylaştırır ve daha fazla tekrar çıkarmanızı sağlamaktadır. Daha önce bel fıtığı geçirmiş ve tansiyon hastası olan kişiler için doktor tavsiyesi ile kemer kullanımı sağlanmalıdır.
 

Kas Gelişimine Faydası ve Zararı Nelerdir?


Ağırlık kemerini kullanırken sıktıktan sonra kendinizi kontrol etmeli ve rahat nefes aldığınızdan ve kemerin doğru noktada kitlendiğinden emin olarak harekete başlamalısınız. Bunlar uygulandığında ağırlık kemerinin vücudunuza faydaları oldukça yüksektir. Bunların yanı sıra zararları da mevcuttur. 

Maddeleyecek olursak;

  • Ağırlık kemeri performansınızı arttırır,
  •  Ağırlık kemeri yanlış teknik ile yapılan egzersizlerde sakatlık riskini azaltmaz,
  • Ağırlık kemeri motor gelişime ve konum hissine zarar verir. Bu sebeple sürekli takılmamalıdır,
  • Ağırlık kemeri bir mucize değildir. Doğru kullanıldığında iyi bir yardımcıdır.