Kalça Kası Nasıl Geliştirilir ?

  • Anasayfa
  • Kalça Kası Nasıl Geliştirilir ?

Kalça Kası Nasıl Geliştirilir ?

Blog Image
  • Simge Topcu
  • 26.12.2022

Kalça kasları gluteus maximus, gluteus medius ve gluteus minimus kaslarından oluşur. Kuvvetli kalça kasları, pelvik bölgenin olması gereken pozisyonda kalması için hayati öneme sahiptir. Aynı doğrultuda omurganın doğal pozisyonunu koruması için çok önemlidir ve iyi bir postürün şartıdır. Kalça kaslarınıza yeteri kadar önem vermiyorsanız bırakın egzersizleri, sağlıklı bir şekilde yürüyebilmeniz bile zorlaşır. Kalça kası vücudumuzdaki en büyük kastır. Bu kaslar, kilo alımından sonra yağ tabakası ile kaplanmaktadır. Doğru bir beslenme ile bu yağ oranı düşürülür. Eriyen yağ tabakasından sonra kas oluşumu desteklenerek kalça sıkılaşır. Kalçanın daha yuvarlak ve şekilli bir hal alınması isteniyorsa kaslar ancak spor yapılarak şekillendirilebilir. Daha fazla kalça sıkılaşması isteyen kişiler ise kendilerine düzenli bir beslenme programı oluşturmaları gerekmektedir. Kalça gelişimi için en önemli dört unsur antrenman, beslenme, dinlenme ve takviyedir. Bu yazımızda hepsini teker teker inceleyeceğiz.

 

Antrenman

 

Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmak yeterli olacaktır ve bu günlerde nasıl antrenmanlar uygulamak lazım ve nelere dikkat etmeliyiz bunlara değinelim,

  • Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır. Çok yapmak, iyi yapmak anlamına gelmez. Profesyonel, podyuma hazırlanan ve büyük ihtimalle dışarıdan doping (ilaç) desteği alan kişilerin antrenmanlarını örnek alarak hareket etmemelisiniz. Çünkü her vücudun tolere edebileceği idman yoğunluğu aynı değildir. Her antrenman sonunda yürüyemez duruma gelmek, her antrenman gününden sonraki 2-3 gün yoğun hamlık ağrısı çekmek doğru değildir. 
  • Kalça kasını geliştirmek için mutlaka yapmanız gereken ve ustalaşmanız gereken hareketler vardır. Bunlar hip thrust, glute bridge, sumo squat, romanian deadlift, reverse lunge, kickbacks ve hip abduction gibi hareketlerdir.
  • Bu tarz hareketlerde kademeli olarak ağırlık artırıyor olmanız gerek, kalça kasını geliştirmek için progressive overload olmazsa olmazdır.

Progressive overload'ı daha yakından incelediğim youtube videoma göz atabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=6gv7dBc3u4E

  • Amacınız kalçanızı büyütmek de olsa sıkılaştırmak ve sadece şekillendirmek de olsa mutlaka ağırlık kullanarak antrenman yapmalısınız. 

Kalça antrenmanı videomu linke tılayarak izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=vH4z3F6lLHw 
 

Beslenme 

 

Beslenmeniz yeterli olmadığı zaman hayallerinize ulaşma konusunda büyük zorluklar çekersiniz ve hatta ilerlemeniz durur. 

Beslenme en önemli noktadır ve beslenme ile birlikte vücut yağ oranınız da çok önemlidir.

Estetik ve güzel bir görünüm için vücudunuzun ideal yağ oranında (kadınlarda %18-%25) tutmak hedefinize ulaşmaya yönelik size kolaylık sağlayacaktır.

Fakat bu yağ oranını kafanıza takmanıza çok da gerek yok, aynaya bakın ve kendinizi istediğiniz duruma getirene kadar çalışmaya devam edin. Yedikleriniz vücudunuzun nasıl görüneceğini belirleyecektir, o yüzden beslenmenize önem veriniz.


Kas kazanımı için nasıl beslenmeliyiz? https://www.youtube.com/watch?v=hp0AtgdGSJY


Dinlenme

 

Her kas grubunda olduğu gibi kalça kaslarının da dinlenip gelişmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden üst üste günlerde değil en az 36-48 saat dinlendikten sonra tekrar antrenman yapmanız uygun olacaktır. Kaslarınız siz antrenman yaparken değil dinlenirken gelişir. Bunun en önemli aşamasın da tabii ki uykudur. Günde 7-8 saat uyku kaslarınızın gelişimi için yeterli olacaktır.

Antrenmandan sonraki günlerde kas ağrılarınızın olması çok normaldir, beslenme ve kaliteli dinlenme ile toparlanma sürecini kısaltabilirsiniz. Antrenmana yeni bir hareket eklendiğinde ya da ağırlıklar ciddi şekilde artırıldığında, uzun süredir antrenman yapan biri olsanız dahi, ertesi gün kas ağrısı yaşayabilirsiniz. 


Glute challenge videoma linkten ulaşabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=izJO2TMUFrk


 

Takviye

 

Hem toparlanma sürecini daha kısaltmak ve gelişimi hızlandırmak için hem de güç artışını sağlamak için antrenman öncesi-sonrası veya antrenman esnasında dışarıdan takviyeler alabilirsiniz. Antrenman sonrası özellikle kullanabileceğiniz takviyeler arasından Kreatin ve Bcaa hem kasa antrenman sırasında harcadığı enerjiyi geri vererek protein sentezini artırıp toparlanma sürecine olumlu yönde etki edecek hem de kastaki güç artışını sağlayacaktır. Antrenman öncesi kullanılan pre-workoutlar ise antrenman esnasında vücudunuza gereken enerjiyi verir, odaklanmanızı ve gücünüzü artırarak iyi bir antrenman deneyimi yaşamanıza olanak sağlar.


Aşağıdaki linklere tıklayarak ürüne ‘Simge10’ kodu ile indirimli sahip olabilirsiniz.