Hamilelik sonrası kadınların en çok üzerinde durduğu konulardan birisi de hamilelik döneminde alınan kiloların nasıl verileceği. Aslında bunu kolaylaştıracak en önemli detay hamileliğe hazırlanmak. Hamilelik öncesinden ne kadar güç ve kas kapasitesi artarsa o kadar rahat bir hamilelik süreci yaşar sonrasında da alınan kiloları vermek o kadar rahat olur. İster istemez hareket kabiliyetiniz azalacak ve eklemler hem bebeğin kilosu hem alınan diğer kilolar ile daha fazla strese maruz kalacak. O yüzden sırt, bacak, kalça kaslarını hamilelik öncesinde güçlendirmek size bu süreçte çok fayda sağlayacaktır. Hamilelik döneminde en önemli şeylerden biri yağlanmaktan korkmamak aynı zamanda. Öncelikle kadınların vücutlarındaki hormonal dengenin sağlanması için yağ oranlarının %18- %25 oranlarında olması gerekiyor. Yağın vücudumuz ve hamilelik döneminde bebeğin sağlığı üzerinde önemli bir etkisi var. Karbonhidratlar nasıl kısa süreliğine glikojen olarak kaslarda depolanıyorsa, yağlar da uzun süreli olarak vücutta enerji ihtiyacı için depolanır. Hamilelik döneminde bel çevresinde oluşan yağlanma bir nevi bebeğin olası darbelerden korunması ve ısı yalıtımı için koruma görevi görüyor. Yetişkinler bile bir süre soğuğa maruz kaldığında sağlıkları etkilenirken anne karnındaki bir bebeğin bağışıklığı çok daha hassas olabiliyor. Bu yüzden yağlanmak bebeğin sağlığı için şart oluyor.
Ayrıca yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin çözünmesi ve vücutta kullanılmasında yağlar önemli rol oynuyor. Hamilelik döneminde bebeğin bu tarz mikro ve makro besinlere ihtiyacı olduğunu düşünürsek annenin yağlanması bebeğin beslenmesinde önemli bir etken. Hamilelik sonrası emzirme süreci için de aynı şeyler geçerli olacaktır. Tabii ki burada çok yüksek ve sağlıksız yağlanmadan bahsetmiyorum ama bu normal durum hamilelik dönemde sizi estetik bir kaygıya sürüklemesin. Bu süreçte yağlanmak sürecin gerekliliklerinden birisi bu yüzden bu dönemde formunuzu bozmamak için düşük kalori ve yetersiz beslenmeye çalışıp hem kendi hem bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmayın. Hamilelik sonrası kilo vermede işinizi en çok kolaylaştıracak şey hamile kalmadan minimum 6 ay önce ağırlık antrenmanları ile kas kütlenizi artırmak. Bu sayede hem kolay bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz hem de doğum sonrası mevcut kas oranınızdan dolayı artan metabolizma hızınız ile çok daha kolay eski formunuza kavuşabilirsiniz. Tabii ki hem sizin hem de anne sütü ile beslenen bebeğinizin sağlığını doğru beslenme programı ile koruyarak… Maalesef sağlıklı ve şekilli bir vücuduna kavuşmanın kısa bir yolu yok tamamen sürece sadık kalıp aynı zamanda bu süreçten keyif alınması gerekiyor. Bu yola doğru beslenme ve antrenman programları ile hazırlanmak gerekiyor ve sonrasında da aynı şekilde doğru programlar ile devam edilmesi gerekiyor. Hamilelik öncesi ve sonrası en uygun programları uygulamak için mobil uygulama ile uzaktan eğitim programıma dahil olabilirsiniz.
Peki doğum sonrası antrenmana ne zaman geri dönülmeli?
Bu süre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Doğum süreci, hormonal dengeler vb. bu süreyi etkiler çünkü hamilelik döneminde kaslarınızı çok fazla aktif edemediğiniz için eklem stabilizasyonu azalıyor. Aynı zamanda karın ve pelvik kasları doğum sırasından oldukça genişliyor. Bu yüzden doktorunuzun onayı olmadan antrenmanlara başlamayınız.
Eğitim sistemim hakkında detaylı bilgi için simgefitness@gmail.com üzerinden bize ulaşabilirsiniz aynı zamanda eğitim paketlerini ve mobil uygulamayı incelemek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsin. Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
Paketler: https://simgetopcu.com/product?category=uzaktan-egitim
Mobil uygulama: https://simgetopcu.com/product?category=uzaktan-egitim