Deprem Çantasında Neler Olmalı?

  • Anasayfa
  • Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Blog Image
  • Simge Topcu
  • 15.02.2023

Son yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından acil durumlarda hayatta kalmamıza yardımcı olacak deprem çantasının önemi yeniden gündeme geldi.
 

Deprem, Türkiye’nin jeolojik yapısı nedeniyle zaman zaman yaşadığı bir afet. Peki biz bu afete ne kadar hazırlıklıyız? Türkiye’nin yaşadığı deprem tecrübeleri de gösteriyor ki aslında hazırlık için bir saniye bile kaybedilecek zaman yok. Bireysel olarak depreme hazırlanmak için öncelikle deprem çantası hazırlamakla başlayabilirsiniz. Hazırlanan deprem çantası deprem anında durmanız gereken yerde ve kolay erişilebilecek bir şekilde olmalıdır. Ancak özellikle gıdaların çabuk bozulmaması için ışık almayan, serin ve kuru bir yerde olması gerekir. Elbette kolayca erişebilmesi önemlidir. Hazırlanan kıyafetlerin mevsime göre değiştirilmesi de gerekebilir. 

Deprem çantası ikamet ettiğiniz evin haricinde varsa kaldığınız başka evlerde, aracınızda ve iş yerleriniz için de hazırlanmalı. Çünkü depreme nerede yakalanacağınız bilinemez. Ev için hazırladığınız deprem çantasını o evde yaşayan tüm bireyler bilmelidir. Herkesin ulaşabilmesi için mutlaka aile bireyleri bilgilendirilmeli. 

Son yaşanan depremlere bakıldığında genelde gece saatleri  sabaha karşı olduğunu görüyoruz. Yani uyku sırasında yakalanma ihtimali yüksek. Bu nedenle yatağın önüne, köşesine hazırlanan deprem çantasının konması mantıklı olabilir. Yatağın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde uzanırken direkt çantayı kucağınıza alabilirsiniz. Evdeki bireyler yataklarının yakınında bulunacak şekilde deprem çantası bulundurabilir. Eğer eviniz büyükse ya da daha çok önlem almak isterseniz, evin giriş ya da salon kısmına yakın bir konumda da 1 adet hazır deprem çantası bulundurmanız mantıklı olacaktır.
 

İş yeri için hazırladığınız deprem çantası da masanızda veya sürekli bulunduğunuz noktaya en yakın yerde durmalıdır.
 

Deprem Çantasında Neler Olmalı?


“Deprem çantası nasıl hazırlanır?” sorusu merak edilir. Deprem çantası malzemeleri hazırlanırken öncelikle evde yaşayan kişi sayısına göre hazırlanması gerektiği bilinmeli. Evcil hayvanı olanların hayvanlarını da düşünerek gerekli malzemeleri deprem çantasına koyması gerekir. Öncelikle deprem çantasında olması gerekenler medikal, gıda, iletişim araç-gereçleri ve giysiler olmalıdır. Evde yaşayan kişilerin kullanması gereken ilaçları ve varsa bir kronik hastalığı bu ilaçların deprem çantasında bulundurulması gerekir. Deprem çantası içinde olması
gerekenler şunlardır:

  •  Kimlik bilgilerinin olduğu önemli belgelerin fotokopileri (pasaport, ehliyet, sigorta poliçeleri, banka hesap kayıt bilgilerini içeren belgeler. Evcil hayvan olması durumunda sağlık karnesi)
  • Su
    Susuzluk sebebiyle böbreklerin iflas etmesi ölümle biten sonuçlar doğurabilir. İnsan, susuzluğa en fazla 4-7 gün dayanabilir. Şişe su deprem çantasında mutlaka bulunmalı.
  • Bozulmayan, kuru gıdalar
    Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren gıdalar. Konserve, kraker, enerji barları vs. Bunlar son kullanma tarihlerine göre yenilenmelidir. Pirinç patlağı gibi kolayca açılıp tüketilecek besinler oldukça uygundur.
  • Çakı ve makas
    Felaket sonrası, ölümle sonuçlanabilecek durumlardan, kimi zaman küçük bir çakı ile kurtulabilirsiniz. Kesici ufak bir aletin çantada bulunması yararlı olabilir.
  • El Feneri (kurmalı, bataryalı veya pilli. Buna göre ekstra pil, vb.
    bulundurulmalı.)
    Enkaz altında, elektrik kesintilerinde ihtiyaçlarınızı göremeyebilirsiniz. Belki de 1 metre yakınınızdakilere yardım edemeyebilirsiniz. El feneri mutlaka işe yarayacaktır.
  • Düdük
    Enkaz altında, sesinizi çok uzaklara duyurma imkânı sağlayan düdükle kurtarılma şansınızı artırabilirsiniz.
  • Kıyafet (iç çamaşırı, çorap, yağmurluk, sweatshirt, vb.)
    Uzun süre eve tekrar girmeme sıkıntısına karşı eldiven, giyecek, iç çamaşırı vb. eşyalar bulundurulmalıdır. Büyük kalın bir atkı (şal benzeri) ve kalın bir çorap koymak işe yarayabilir. Depreme uyurken yakalandığımızda genelde ayaklar çıplak oluyor.
  • Powerbank
    İletişimden yana bir sıkıntı olmaması adına telefonunuzu öncelik olmak üzere bir ek batarya almanız dışarı ile irtibat kurmanızı kolaylaştıracaktır. Telefonu powerbank e takabileceğiniz ara kabloyu da çantaya koymayı unutmayın.
  • Reçeteli ilaçlar, Ağrı kesici ilaçlar, ishal önleyiciler, laksatifler ve
    antiasit ilaç grupları (İlk Yardım Çantası)
    Kullanımı mecburi kişisel ilaçların, deprem sonrası temin edilmemesi ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilir. Aynı zamanda bir ilk yardım çantası deprem kaynaklı yaralanmalara acil müdahale edilmesini sağlar.
  • Dezenfektan, Islak mendil, Tuvalet kâğıdı ve Hijyenik ped
    Bu tür hijyen ürünlerinin de mutlaka deprem çantasında olması gerekir.

 

Bebekli Aileler için Deprem Çantası
 

Bebekli aileler için hazırlanması gereken çantanın içerisinde yukarıda sayılan malzemelerin yanında şu ürünlerin de yer alması uygundur:

  • Bebek için ilaç, vitamin ve mineraller
  •  Hazır mama (anne sütünün olmadığı ya da yetmediği durumlar için)
  •  Bebek bezi ve ıslak mendil
  • Bebek battaniyesi ve kıyafet