Alkol Tüketiminin Vücut Geliştirme ve Kilo Verme Üzerine Etkisi Nedir?

  • Anasayfa
  • Alkol Tüketiminin Vücut Geliştirme ve Kilo Verme Üzerine Etkisi Nedir?

Alkol Tüketiminin Vücut Geliştirme ve Kilo Verme Üzerine Etkisi Nedir?

Blog Image
  • Simge Topcu
  • 17.01.2023

Her ne kadar alkol bazı insanlar için bir keyif ve rahatlama kaynağı olsa da, eğer kilo vermek istiyorsanız ya da kas kütlenizi artırmak istiyorsanız alkolden uzak durmalısınız. Peki neden? Alkol besin değerleri ve vitaminden yoksun bir maddedir. Alkol, gram başına 7 kalori barındırır. Alkolün de katkısıyla kalori fazlası bir diyete yol açarak ekstra yağ kazanımına neden olacaktır. Durum böyle olduğunda beslenme planı sekteye uğrayacak, bu plandan alacağımız verim düşecektir. Alkol alımı aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatarak Kreb döngüsünü yani (Sitrik Asit Döngüsünü) bozar. Kreb döngüsü doğru düzgün gerçekleşmediğinde vücudunuz yağları parçalayamaz. Üstelik vücudunuz alkolü sindirip metabolize etmek için fazladan çalışmak durumunda kalır ve yağ yakımı neredeyse tamamen durur.

Alkolün protein sentezini, yağ yakımını ve hormonların gelişmesini engelleyici etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre alkol kullanan insanların vücudunda gerçekleşen protein sentezi hızı, alkol kullanmayan insanların vücudundaki hızdan daha düşük.  Antrenman sonrasında alkol tüketmek kasların daha güçlü ve hacimli olmasını sağlayan protein sentezi işlemini sekteye uğratmaktadır. Alkol, kas protein sentezi sürecini sekteye uğratmasının yanında uykuyu, sakatlıktan sonra iyileşmeyi ve kas büyümesi ile ilişkili bazı hormonların üretimini olumsuz etkileyebilmektedir.


Alkolün diğer bir önemli etkisi ise vücuttaki hormonlar üzerinedir. Alkol vücuttaki büyüme hormonu salgısını azaltır. Büyüme hormonunun vücutta salgılarının azalması sonucunda kişinin kas gelişimi yavaşlar. Alkol aynı zamanda kas yıkıcı etkisi olan stres hormonu kortizolü de arttırıyor.


Alkol her ne kadar bir sıvı da olsa aslında bir diüretiktir (sıvı atıcıdır), zaten alkol tüketenlerin tuvaleti oldukça sık ziyaret etmesinin sebebi de budur. Alkolün kendi içindeki sıvı da idrar oluşturur ve
vücudun diğer sıvılarıyla birleşerek idrarla vücuttan atılır. Aşırı idrara çıkma sonucunda vücut aynı zamanda sodyum, potasyum ve magnezyum gibi iyonları da kaybeder ki bunlar hücrelerimizin düzgün çalışması için gerekli minerallerdir. Üstelik idrardaki sıvı kaybı idrarla atılan iyonlarla orantısızdır. Kandaki iyon konsantrasyonundaki bu değişim, hücrelerin içindeki suyun da dışarı atılmasına sebep olur, böylece hücresel düzeyde de sıvı kaybı gerçekleşir. Tüm bu su kaybettirici etkiler yüzünden alkol alan kişi susuzluk hisseder.


Sadece kaslar %70 sudan oluşur. Su dengesi spor yapan herkes için önemlidir ve istenen yağsız, sıkı görüntüyü sağlar. Oysaki alkol tüketimiyle ortaya çıkan dehidrasyon, kas hücrelerini geliştirmeyi oldukça zorlaştırır. Alkol tüketimi bireyin kas yapmasını birçok açıdan zorlaştırır ve kasların kasılması, gevşemesi, tamir edilmesi ve büyümesi için gerekli olan gıdaların emilimini engeller.


Bu nedenle alkol tüketimini kısıtlamalı hatta mümkünse sıfıra indirmelisiniz. Her hafta düzenli alkol alımı yapan birinin vücut geliştirme, fitleşme ya da sıkılaşma gibi hedefleri oldukça sekteye uğrayacaktır. Alkolün cilde, genel sağlığınıza ve iç organlarınıza olan kötü etkileri de düşünülünce; ne kadar uzak durursanız o kadar sağlıklı ve iyi bir hayat yaşama şansınızın olduğunu söylemek
mümkündür.