Air Fryer Sağlıklı Mı?

Air Fryer Sağlıklı Mı?

Blog Image
  • Simge Topcu
  • 07.03.2023

Air-Fryer, fritöz ya da diğer bir hitapla sıcak hava fritözü son dönemde adından çokça söz ettiren yeni nesil pişirme yöntemi. 2020 yılında hayatımıza giren ve bugün sıklıkla herkesin mutfağında gördüğümüz air-fryer yiyecekleri ısıtmada oldukça popüler bir pişirme yöntemi olarak kullanılıyor. Bu mekanizmaların gerçekten sözünü verdikleri şeyleri yapıp yapamadıkları ise, cevabı merak edilen bir soru. Bir dizi farklı çalışma, hava fritözlerinin kızartmanın diğer bazı pişirme yöntemlerinden daha sağlıklı olduğunu ve ayrıca enerji açısından daha verimli olabileceğini gösteriyor. Bir hava fritözü, tezgahınıza oturacak kadar küçük, süper güçlü bir konveksiyonlu fırın olarak tanımlanabilir. Sağlık sitesi  Healthline  air-fryer tanımını şöyle yapıyor: "Air-Fryer, sıcak havayı yiyeceklerin etrafında dolaştırarak yiyecekleri kızartan mutfak aletleridir. Havada kızartılmış yiyeceklerin, benzer bir tat elde etmek için daha az yağ gerektirdiğinden, derin yağda kızartılmış yiyeceklerden daha sağlıklı olduğu iddia ediliyor"
 

Air-Fryer nasıl çalışır?

Adına rağmen, airfryer aslında kızartma yapmaz. Konveksiyon mekanizmasını kullanarak ve sıcak havayı yiyeceklerin etrafında hızla dolaştırarak çalışır. Çok az yağa ihtiyaç duyar, ancak Maillard reaksiyonu olarak adlandırılan yöntem aracılığıyla yiyecek üzerinde güzel bir kahverengi gevrek oluşturarak kızartılmış yiyeceklerin lezzetli özelliklerinden bazılarını taklit eder.
Maillard reaksiyonu, amino asitler ve indirgeyici şekerler arasında, aroma ve lezzet bileşikleri oluşturmak için aynı anda gıdayı esmerleştiriren bir dizi kimyasal reaksiyondur. Kömürde ızgara burger, kızarmış soğan ve çıtır patates kızartmasının lezzetli olmasının temel nedeni bu reaksiyondur. Hava fritözleri, Maillard reaksiyonunu çok fazla yağ kullanmadan gerçekleştirdikleri için genellikle sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. Havada kızartılmış yiyecekler daha düşük yağ ve kalori içeriği sayesinde, derin yağda kızartılmış yiyeceklere sağlıklı bir alternatif olarak lanse edilir.
 

Air Fryer’ın Artıları Avantajları?

  • Derin yağda kızartılmış gıdalar genellikle diğer pişirme yöntemlerine göre daha fazla yağ içerirler. Airfryer kullanımı ile birlikte kullanılan yağ %75 oranında azalır. Bu sebeple sağlık açısından çok daha faydalıdır.
  • Besinleri geleneksel kızartma yöntemleri ile kızarttığımızda karbonhidratlardan zengin besinlerde akrilamid denilen bir bileşik oluşmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansına göre akrilamidin tanımı “muhtemel insan kanserojeni” şeklindedir. Besinleri airfryer kullanarak kızartmak oluşan akrilamid içeriğini düşürmeye katkı sağlayabilir. Eskiden yapılan bir çalışmaya göre airfryer kullanarak kızartılan besinlerin geleneksel kızartma yöntemine göre akrilamid oluşumunu %90 azalttığı gözlenmiştir. Bunların yanı sıra çalışan bireyler için pratikliğini söylemeden geçmek olmaz. Vaktiniz kısıtlı ise sizin için kurtarıcı olacaktır.

Air-Fry Dezavantajları?

  • Geleneksel kızartma işlemi ile kıyaslandığında sağlıklı olsa da sonuç olarak akrilamid oluşumunu az da olsa vardır. Bu sebeple buharda pişirme ya da haşlama yöntemleri çok daha sağlıklıdır.
  • Tüketeceğiniz besinlere göre farklılık gösterebilir. Örneğin hazır patates kızartması kullanmak ile kendiniz kızartmanız arasında oldukça büyük fark vardır. Bunu dile getirmemizdeki temel sebep air fry’ın sağlıklı olabilmesi sizin seçeceğiniz besinlerden kaynaklanmasıdır. 
  • Çok fazla kızarmış ürün tüketiyorsanız air fry sizin için kurtarıcı olabilir fakat unutulmaması gereken temel nokta air fry’ın sihirli bir değnek olmadığıdır. Üst madde de belirttiğimiz gibi air fry’ın sağlıklı olması sizin besin tercihiniz ile alakalıdır.

Air-Fryer’ da pişirmeyi tercih ettiğim besinler?

Tavuk
Tavukların tümü hazneye dizilir ve 25-30 dakika pişirilir. 12-15 dakika sonra bir maşa ile üzeri kızaran tavuklar döndürülerek tüm tavukların eşit pişmesi sağlanır.

Patates
Tatlı veya normal patatesleri büyük bir kaba koyun ve yağlayın. Daha sonra Airfyer pişirme sepetine aktarın ve zamanlayıcıyı 16 dakika ayarlayın. Zamanlayıcı çaldığında, pişirme sepetini dışarıya doğru kaydırın ve patatesleri sallayın. Sıcaklığı 180 ° C'ye ayarlayın ve zamanlayıcıyı 12 dakika daha ayarlayın.

Köfte
Köfteleri airfryer'ın haznesine yerleştirelim. Daha sonra manuel ayarında, 200°C de en az 10 dakika pişirebilirsiniz.